10-daagse busreis Ongerept Schotland

Geplaatst op 25-02-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Humphrey Rudolph

Schotland, land van de Highland games, stoere mannen in kilts, Whisky, Loch Ness, doedelzakken en Haggis. Schotland hoort tot het Verenigd Koninkrijk en is een landsdeel met een eigen parlement binnen het Verenigd Koninkrijk. De blauwe vlag met wit kruis is verwerkt in de vlag van Groot Brittannië. Schotland is één van de meest onherbergzame gebieden van Groot Brittannië en is de meest noordelijk gelegen regio binnen het Verenigd Koninkrijk. De hoogste berg binnen het Verenigd Koninkrijk ligt ook in Schotland. Tevens is het één van de dunst bevolkte gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Dit komt het overweldigende natuurschoon in de regio erg ten goede. Uitgestrekte vlaktes met prachtige meren en vergezichten maken hier dat een mens zich nietig voelt.

schotland

Programma zaterdag 6 tot en met maandag 15 mei 2023

Dag 1: IJmuiden - Newcastle

Wij vertrekken vanaf de omgeving van Arnhem, Duivendrecht en Leeuwarden naar IJmuiden. Wij rijden naar de terminal van DFDS Seaways. Om 17.30 uur is de afvaart. Er is voldoende vertier aan boord, zoals een bioscoop, bars en leuke winkeltjes, om de avond door te brengen. Het diner vindt plaats in het buffetrestaurant. U overnacht in een comfortabele hut aan boord van het schip.

Dag 2: Newcastle - Edinburgh

Na een vroeg ontbijtbuffet, ontscheept u om 09:15 uur.  Na de ontscheping in de haven van Newcastle rijden wij naar de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Bezienswaardig zijn de indrukwekkende Burcht, de Royal Mile,Princes Street en de prachtige Georgiaanse gebouwen. Het is mogelijk een rondrit te maken onder leiding van een Nederlands sprekende gids (onder voorbehoud van beschikbaarheid) door Edinburgh. De stad wordt door haar ligging op zeven heuvels ook wel 'het Athene van het Noorden' genoemd. De stadsrondrit begint in de Georgian Nieuwestad met zijn prachtige architectuur.
Daarna rijden wij naar de historische oude stad met o.a. de bekendste straat Royal Mile en het Palace of Holyroodhouse de officiële residentie van de Koning en er wordt een fotostop gemaakt bij het Kasteel van Edinburgh. Na deze tour heeft u vrije tijd om Edinburgh verder te ontdekken. De overnachting vindt ook plaats in Edinburgh.

Dag 3: Edinburgh - Castletown

Na het ontbijt verlaten wij Edinburgh en rijden noordwaarts via Callender naar het bekende Glencoe een dorpje in de westelijke hooglanden van Schotland, gelegen aan het mooie Loch Leven. Wij vervolgen onze reis via Fort William, rijden langs het Loch Lochry om zo bij het bekendste Loch van Schotland te komen: Loch Ness. Uiteraard krijgt u ook hier de gelegenheid om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Wij rijden verder via Inverness naar ons hotel in Castletown bij Thurso, waar u de komende drie nachten verblijft.

Dag 4: Orkney-eilanden

Wij rijden naar John o’ Groats, waar wij aan boord stappen van de ferry, die ons naar de Orkney-eilanden brengt. Na aankomst maken wij een rondrit over diverse eilanden, waarbij wij o.a. de Ring of Brodcar zullen zien. Vervolgens gaan wij 5000 jaar terug in de tijd als wij het neolithische dorpje Skara Brae bezoeken. Het dorp lag verscholen onder de zandduinen en is op die manier perfect bewaard gebleven, tot 150 jaar geleden een felle winterstorm het dorp gedeeltelijk heeft blootgelegd. Na het bezoek aan de Orkney-eilanden varen wij terug naar John o’ Groats en rijden wij terug naar ons hotel.

Dag 5: Castletown - Tongue - Smoo Cave

Vandaag rijden wij een gedeelte van de Northcoast 500, een prachtige toeristische route. Wij pauzeren in leuke dorpjes o.a. Tongue en houden diverse foto-stops, waaronder in Durness, het meest westelijke dorp in Schotland. Daarna komen wij bij de spectaculaire Smoo Cave, een grot aan zee, die u kunt verkennen vanaf de daarboven gelegen kliffen waar u zich soms aan het eind van de wereld waant.

Dag 6: Castletown - Inverness - Aberdeen

Na het ontbijt verlaten wij Castletown en rijden via Dunrobin Castle en gardens, een 15e eeuws kasteel, naar het stadje Inverness, dat wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. U krijgt hier de gelegenheid om het stadje zelf te ontdekken en te lunchen. Inverness Castle torent hoog boven de stad uit. We bezoeken het Dunrobin Castle. In Inverness kunt u een bezoek brengen aan het Scottisch Kiltmaker Centre. Hier kunt u zien wat er allemaal bij komt kijken om deze traditionele Schotse rok te maken. Aan het begin van de middag vervolgen wij onze weg naar Aberdeen, waar wij de komende drie nachten zullen verblijven.

Dag 7: Dunnottar Castle en Aberdeen

Na het ontbijt volgen wij met lokaal vervoer de kustlijn tot aan Stonehaven. Ook bezoeken we Dunnottar Castle, dat spectaculair op een klif aan de Noordzee ligt. Niet alleen één van de meest fotogenieke kastelen van Schotland; het speelde ook een cruciale rol in de Schotse geschiedenis. Op deze plek werden ten tijde van de Engelse burgeroorlog de Schotse kroonjuwelen bewaard. De middag kunt u naar eigen inzicht besteden in Aberdeen, dat de bijnaam ‘granieten stad’ draagt, vanwege de vele gebouwen die uit graniet zijn opgetrokken. Aberdeen is rijk geworden als haven en oliestad in het verleden, tegenwoordig is het een levendige universiteitsstad, waar cultuur en historie hand in hand gaan met moderne architectuur. De aanwezigheid van vele parken maken van het levendige Aberdeen één van de groenste steden van Groot-Brittannië.

Dag 8: Excursie naar Cairngorms National Park

Wij verlaten Aberdeen en maken een schilderachtige reis door het Royal Deeside gebied van het Cairngorms National Park. Wij stoppen bij de Falls of Feugh, deze watervallen zijn betoverend en als u geluk hebt, ziet u misschien zelfs de zalm de rivier op springen. Vervolgens gaan wij naar Ballater, naar Crathie Church voor een fotomoment, deze kleine parochiekerk, waar de Koninklijke familie haar eredienst houdt terwijl ze in Balmoral Castle verblijft, en naar het charmante Braemar. Aansluitend rijden wij terug naar Aberdeen.

Dag 9: Aberdeen - Newcastle

Na het ontbijt beginnen wij aan onze tocht naar Newcastle. Via een mooie route en enkele stops, rijden wij langs de Noordzeekust, Dundee en Perth naar Newcastle, waar wij inschepen aan boord van de ferry naar IJmuiden. Het vertrek is om 17.00 uur. Na het diner kunt u natuurlijk weer gebruik maken van de vele faciliteiten aan boord.

Dag 10: Newcastle - Nederland

U gebruikt uw ontbijt aan boord en om ca. 09.45 uur zal de ferry aanmeren in de haven van IJmuiden, waar de ontscheping plaatsvindt. Vervolgens rijden wij naar Duivendrecht, Leeuwarden en de omgeving van Arnhem.

 

Inclusief:

 • Reis per luxe Comfort Class touringcar met chauffeur volgens het omschreven programma;
 • Overtocht IJmuiden-Newcastle v.v. in een 4-persoons het met zeezicht met stapelbed (te gebruiken met 2 personen) of in een 2-persoonsbinnenhut met stapelbed (voor 1 persoon);
 • 7 overnachtingen in een middenklasse hotels in Schotland met verblijf in een 2-persoonskamer op basis van halfpension;
 • Genoemde excursies inclusief entreegelden;
 • Tol- en parkeergelden;
 • Toeristenbelasting

 

Exclusief:

 • Toeslag 1-persoonshut en 1-persoonskamer € 200,00;
 • Eventuele extra transfers ter plaatse, niet genoemde excursies/ entreegelden en/of maaltijden;
 • Overige persoonlijke reiskosten (dranken, minibar, etc.);
 • Eventuele reis- en annuleringsverzekering;
 • Eventuele extra brandstoftoeslagen (i.v.m. huidige situatie op de energie- & brandstofmarkt).

HOTELINFORMATIE:

Brittania Edinburgh Hotel

Kamerverdeling: 4 x 1-persoonskamers en 20 x 2-persoonskamers

Het hotel ligt aan de oevers van de rivier The Water of Leith, in een rustige, afgelegen omgeving. Het hotel beschikt over een eigen bar en restaurant. De elegant ingerichte kamers van het Britannia Edinburgh Hotel zijn voorzien van televisie, koffie- en thee-faciliteiten en een badkamer met toilet, bad of douche.

Brittania Edinburgh Hotel
69 Belford Rd.
Edinburgh EH 4 3DG
Verenigd Koninkrijk
Telefoon: 0044-871 221 0243
Website: www.britanniahotels.com

Castletown Hotel
Main St. Castletown
Thurso KW14 8TP
Verenigd Koninkrijk
Telefoon: 0044-1847 8216 56
Website: www.castletownhotel.co.uk 

Brittania Aberdeen Hotel
Britannia Hotel Aberdeen ligt op circa 10 minuten rijden van het centrum van Aberdeen. Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie, lift, lounge en bar. Alle kamers zijn voorzien van televisie, koffie-- en theefaciliteiten en een badkamer met toilet, bad of douche en een haardroger.
Brittania Aberdeen Hotel
Malcolm Rd
Aberdeen AB21 9LN
Verenigd Koninkrijk
Telefoon: 0044-871 222 0073
Website: www.britanniahotels.com

NB

 • Let op paspoort is noodzakelijk
 • Deze reis gaat alleen door bij voldoende belangstelling;
 • Deze reis is op eigen risico;
 • Als jij je voor deze reis opgeeft dan kan je alleen mee met de reis naar Dresden in oktober wanneer er nog plaats is; leden die nu niet meegaan hebben voorrang;
 • Voor deze reis moet je goed ter been zijn;
 • Er is een beperkt aantal 1-persoonskamers beschikbaar, slechts 4;
 • Naam opgeven van kamergenoot als je een 2-persoonskamer wilt delen (als dit niet je partner is), via email admin@deoranjeleeuw.nl en wel voor de inschrijfdatum. Je wordt dan gekoppeld, eerst kamergenoot inschrijven, daarna jezelf en dan voor beide betalen.
 • Voor deze reis is het noodzakelijk om zelf een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten;
 • Als de bus vanuit Herveld vertrekt worden de parkeerkosten van € 3,50 per auto per dag later gefactureerd.

Deze reis naar Schotland kunnen wij je aanbieden voor € 925 per persoon. Toeslag voor een 1-persoonkamer € 200.
Er kunnen maximaal 43 personen met deze reis mee.
Alleen betalen via Ideal, vergeet niet uw limiet tijdig te verhogen!

Inschrijven kan vanaf donderdag 2 maart 19.00 uur.

Inschrijven