Verslag Het Noorderlicht gevonden, 5 dagen Magisch IJsland

Geplaatst op 11-02-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Humphrey Rudolph

Maandagmiddag 6 februari rond 13.30 uur stond Dorien, de reisleidster ons al op te wachten op Schiphol. Nadat ze had kennisgemaakt met de hele groep van 35 personen konden we bij een eigen balie inchecken. Dat ging snel, ook bij de security liep het vlot door zodat er nog genoeg tijd over was voor een kopje koffie. Na een vlucht van bijna 3 uur met Transavia landen we op Keflavik, de Internationale luchthaven. Bjarni bracht ons met de bus naar ons Hotel Klettur aan de rand van het centrum in Reykjavik. De avond in de bar van het hotel doorgebracht.

Dag 2
Met de bus een stadsrondrit langs het Höfōihuis waar Michael Gorbatsjov en Ronald Reagan in 1986 over het einde van de Koude oorlog spraken, een sculptuur van een Vikingschip aan de kust, Harpa, de concerthal en operagebouw naar Hallgrimskirkja, de grootste kerk van IJsland. In de middag naar de Blue Lagoon, de belangrijkste geothermische spa gelegen in een verlaten lavalandschap. De temperatuur van het water ligt rond de 37-39 graden. Het hoofd blijft ijskoud door de buiten temperatuur.

Dag 3
In National Park Thingvellir maken we een wandeling naar het natuurlijke amfitheater waar in 930 het eerste IJslandse parlement werd gevestigd. Vervolgens naar het heetwaterbronnengebied waar we de actieve geiser Strokkur aan het werk zien. We eindigen dit rondje Golden Circle met de allermooiste waterval van IJsland, de bevroren Gullfoss, sprookjesachtig mooi. In de avond gaan we op zoek naar het Noorderlicht. Als eerste staan we op een parkeerplaats ver van de lichtvervuiling te staren naar de lucht of er activiteit is waar te nemen. Aan de rand van de wolken zien we een lichtgroene schijn door de camera. Als bijna iedereen weer in de bus zit vanwege de vrieskou wordt het wachten beloond. Recht boven ons krijgen we een adembenemend schouwspel van de natuur. Het lijkt wel een adrenalineshot, dit is waar we voor gekomen zijn, een waarlijk Noorderlichtspel, prachtig.

Dag 4
Het was een eind rijden naar het schiereiland Snaefellness, maar dan zie je ook wat. Een mooie zonsopkomst die de bergen roze kleurt, een grillige kustlijn met imposante zeekliffen, eeuwenoude gletsjers, vulkanische pieken en IJslandse paarden in het landschap. Als we tegen de avond weer in Reykjavik aankomen sluiten we af met een heerlijk diner in Potturin og Pannan (Potten en Pannen) om onze ervaringen uit te wisselen. We hebben volop genoten van een spectaculaire reis, met nieuwe herinneringen (en duizenden foto’s).

We beseffen ook dat we heel veel geluk hebben gehad. Het had zo maar heel anders kunnen zijn door sneeuwstormen, gladheid en hevige poolwinden dat delen van deze reis niet door konden gaan. Soms kan je geluk afdwingen, wij hadden Dorien!

De laatste dag was weer een reisdag terug naar Schiphol, Amsterdam, terug naar de eigen vertrouwde omgeving.

 

Humphrey Rudolph

 

Fotoalbum