Verslag 5-daagse Rome Reis I

Geplaatst op 07-10-2024  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Humphrey Rudolph

Donderdag 3 oktober Dag 1 
Rond 09.30 uur verzamelde de groep zich op Schiphol in Vertrekhal 1A waar onze vlucht met ITA Airways (voormalig Alitalia) ons naar Rome Fiumicino bracht, ook bekend als Leonardo da Vinci Airport. Toen we daar aankwamen stond Guido, onze gids bij de bagageband. Eerst OV-kaartjes bij de Tourist Info gekocht, daarna met de bus naar Hotel Casa Juan de Avila, vlakbij de één-na-laatste halte van metrolijn A. Nadat de kamers verdeeld waren zijn we een kwartier later op pad gegaan door de stromende regen naar Arcibasilica di San Giovanni in Laterano (Sint-Jan van Lateranen), de belangrijkste kerk van Rome omdat hier de hoofden van Petrus en Paulus worden bewaard. Het lichaam van Petrus bevindt zich in de Sint Pieter en van Paulus in de Sint-Paulus buiten de Muren. Met de hele groep in de buurt bij Restaurant Spaccio heerlijk gegeten.
(13500 stappen)

img-5363

Vrijdag 4 oktober Dag 2
Vroeg opgestaan en ontbeten om op tijd bij het Vaticaans Museum te zijn. Daar werden we opgewacht door Marly. Iedereen wil het Vaticaans Museum bezoeken, de wachtrijen zijn enorm met 30.00 bezoekers per dag. Deze worden door het museum geperst via allerlei routes door prachtige zalen en rijk gedecoreerde gangen om uiteindelijk in de Sixtijnse Kapel te eindigen, een absoluut hoogtepunt in de kunst voor velen. Het meesterwerk van Michelangelo. Vanuit het museum sloegen we de rijen over om de prachtige en imposante Sint Pieter te bezoeken, waar veel pausen zijn begraven, je weet niet waar je kijken moet.
Daarna waren we toe aan een heerlijk broodje op een terrasje in de buurt. In de middag met de bus naar het Monument Vittorio Emanuele II en het Capitool, door de Joodse wijk gewandeld. Bijzonder was een kleine ronde kerk van een broederschap waar je zo aan voorbij zou lopen met in de catacomben een kruis van schedels en kroonluchters van wervels en botjes. Bij Restaurant Alla Mole Adriana met de groep verrassend smaakvol gegeten.
(19650 stappen)

img-5395

Zaterdag 5 oktober Dag 3
Vandaag weer vroeg op vanwege een OV staking om voor de laatste metro van die ochtend al bij Basilica Santa Maria Maggiore te zijn. Daarna langs Basilica di Santa Prassede. Na een korte koffiestop naar Scala Santa, de Heilige Trap die leidt naar het Sancta Sanctorium. De trap bestaat uit 28 marmeren treden die met hout zijn bekleed. Op sommige treden bevinden zich glazen venstertjes waardoor druppels bloed van Christus te zien zouden zijn. Pelgrims beklimmen de trap op hun knieën. Voor de lunch had Guido ons weer bij een leuk, heel betaalbaar adres gebracht, Laterano Caffé.
Vervolgens was het oude Rome aan de beurt met gids Monique, eerst het Colosseum, daarna het Forum Romanum. 
(22650 stappen)

45495110-6d89-4b93-8058-9941aa5bd4d3

Zondag 6 oktober Dag 4
In de ochtend naar de Sint Pieter, eerst naar het dak waarop de 6 meter grote beelden staan. De liefhebbers konden nog hoger om naar de top van de koepel te gaan als ze de lange nauwe wenteltrap op durfden. Maar het uitzicht was adembenemend over Rome in het zonlicht. Om 12 uur hebben we een glimp van de paus gezien in zijn wekelijkse korte toespraak. Na de lunch naar de Trevi Fontein, onderweg een korte stop bij het warenhuis Rinascente waar in de kelder nog restanten van een aquaduct te zien zijn die bij de Trevi Fontein eindigt. Ook hier was het heel erg druk met toeristen die een muntje in de fontein wilden gooien om ooit weer terug te keren in Rome. Bij de Spaanse Trappen hadden we wat vrije tijd om de dure winkelstraten te verkennen. Onze laatste avond met de groep brachten we door op een terras bij Restaurant Tre Scalini op Piazza Navona, het mooiste ovale plein van Rome dat helaas nu in de steigers stond  voor een opknapbeurt voor het Heilig Jaar 2025.
(21000 stappen)

img-5555

Maandag 7 oktober Dag 5
Deze laatste ochtend zijn we met de bus naar het monumentale Pantheon gegaan, gebouwd als tempel, nu een kerk. Met korte bezoekjes aan Palazzo dei Domenicani en Santa Maria dell Anima, waar de enige Nederlandse paus begraven ligt, kwam er een einde aan deze intensieve Rome reis. 5 dagen vol overweldigende indrukken van deze rijke cultuurstad, met informatieve wetenswaardigheden van Gouden Guido die deze reis onvergetelijk heeft gemaakt. Zijn kennis van kunst en van de stad heeft Rome voor ons doen herleven. We zijn allemaal thuis gekomen met een Romeinse schat aan mooie herinneringen.
(13000 stappen)

img-5629

Humphrey Rudolph

Fotoboek