Verslag Frans Hals Museum Haarlem

Geplaatst op 06-05-2024  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Paul Meekel

De vlaggen hangen halfstok in Nederland als wij op Haarlem aan reizen. 
Het doel is natuurlijk om het Frans Hals museum te bezoeken. Om met eigen ogen de (‘conterfreiter van Haerlem') -de portretschilder van Haarlem-te gaan zien. Dit museum heeft twee dependances en we bezoeken als eerste op de Grote Markt de tentoonstelling ‘The art of Drag’, deze tentoonstelling valt wat tegen. Het is klein van opzet, daardoor liet het programma  ons wat tijd over.  

img-4116

Een kopje koffie met wat lekkers is dan een goed alternatief, en dus hebben we dat besteld  in het café bij het Frans Hals museum op de tweede locatie. De wandeling door de stad was aangenaam omdat we fantastisch mooi weer hadden. In de patio van dit cafeetje werden we aangenaam verrast door een overvloedig bloeiende blauwe regen. De sfeer in de groep was uitstekend. Het was volle bak. Vervolgens zijn we het museum gaan bezoeken en hebben we kunnen genieten, niet alleen van Frans Hals, maar ook van tegenwoordige schilders en kunstenaars. Het museum brengt daarmee de oude meesters en moderne kunstenaars enigszins in balans. We hebben kunnen zien hoe Frans Hals zijn stijl verder ontwikkelde vanaf het fijn schilderen tot aan de enorme grote schuttersstukken die voortreffelijk geschilderd zijn en waar het licht vanaf spat, zelfs nog na zo’n vierhonderd jaar. Zijn losse penseeltoets is een begrip dat  ’sprezzatura’ (lossigkeit, op zijn 17e eeuws geschreven) wordt genoemd in de schilderkunst en is uitgebreid besproken. 

img-4120

Vervolgens wacht natuurlijk de lunch op ons. Op tijd namen we plaats aan de groepstafel in ‘De Corridor’ te Haarlem, waar we heerlijk hebben kunnen napraten over de intensieve maar tevens ontspannen dag bij werken van Frans Hals.

img-4121

Paul Meekel

Fotoboek