Verslag Ongerept Schotland

Geplaatst op 16-05-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Humphrey Rudolph

Dag 1 Zaterdag 6 mei
Op zaterdagmiddag 13.30 uur werden de mensen uit Arnhem bij de Rijnhal opgehaald door Marcel, onze chauffeur voor deze reis. Daarna richting Duivendrecht voor de andere deelnemers. In IJmuiden sloten de laatste 6 aan die met eigen auto of met OV hier opstapten. Iedereen moest zelf met paspoort inchecken en kreeg een hut toegewezen. De overtocht kon nu echt beginnen, eerst de ferry King Seaways van DFDS verkennen, wat drinken en meteen aan het zeer uitgebreide diner buffet, de keuze was groot met allerlei heerlijke gerechten. 

Dag 2 Zondag 7 mei
Na een rustige nacht op zee kwamen we uitgerust aan in de haven van Newcastle upon Tyne. Een snelle paspoortcontrole en we konden de bus in op weg naar Jedburgh voor een koffiestop. In de Schotse hoofdstad Edinburgh maakten we een rondrit met Christina Robertson, onze gids. Vervolgens kregen we wat vrije tijd om deze historische stad te leren kennen. Begin van de avond kwamen we aan in Hotel Brittania aan de oever van de rivier The Water of Leigh net buiten het centrum van de stad. We verbleven hier één nacht.

Dag 3 Maandag 8 mei
Vroeg op voor een ontbijt om snel te vertrekken voor een lange bustocht naar het noorden van Schotland. De eerste stop was in Falkirk Wheel voor de grootste roterende scheepslift die het Fort hand Clyde met het Union Canal verbindt waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. Vervolgens dwars oversteken naar Glencoe en Fort William aan de westkust om bij Fort Augustus te stoppen bij het beroemde Loch Ness. Daarna was het nog een pittige reis naar het sfeervolle Castletown Hotel in Thurso waar we drie nachten verbleven.

Dag 4 Dinsdag 9 mei
En al weer vroeg op om de ferry boot van JogFerries in John o’Groats te halen voor de overtocht naar de Orkney Eilanden of Orkaden. Aan de overkant werden we opgewacht door gids/chauffeur Murray van eiland Burray die ons deze dag zou rondleiden. Eerst maar een koffie met shortbread, daarna naar de Standing Stones of Stenness en Skara Brae. Dit goed geconserveerd prehistorisch dorp, dat lange tijd verborgen lag onder het zand, geeft een duidelijk beeld van het dagelijks leven in de steentijd. De woningen dateren van 3100-2500 voor Christus. We hebben ook nog een rondje tegen de klok in gelopen (tegen ongewenste zwangerschap) bij de Ring of Brodcar, een ceremoniële ring en steencirkel van oorspronkelijk 60 stenen waarvan er nu nog 36 over zijn.

Dag 5 Woensdag 10 mei
Een schittertende tocht over de Northcoast 500 over een zeer smalle weg naar Tongue, waar we een koffiestop maakten. Vervolgens door naar Durness, het meest noord-westelijke dorp in Schotland voor een stop bij de Smoo Cave, een grot van kalksteen waarvan het eerste deel van de grot is uitgesleten door de werking van de zee, 60 meter diep, 40 meter breed en 15 meter hoog.Het tweede deel van de grot is ontstaan door een kleine zoetwaterstroom. De naam Smoo komt vermoedelijk van het Noorse woord ‘smuga’ wat ‘grot’ of ‘schuilplaats’ betekent.

Dag 6 Donderdag 11 mei
We verlaten Thurso en rijden naar Dunrobin Castle voor een bezoek aan dit nog bewoonde kasteel met mooie tuinen van de familie Sutherland. In de middag gaan we naar Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden, voor de lunch. Bij de Scottish Klitmaker Centre Highland House of Fraser zien we hoe arbeidsintensief een kilt gemaakt en bewerkt wordt van 8 meter tartan. Omdat een handgemaakte kilt erg duur is heeft niemand van de groep er één aangeschaft. Voor de volgende drie overnachtingen gaan we naar het Brittania Hotel in Aberdeen aan de monding van de rivier de Dee. 

Dag 7 Vrijdag 12 mei
Al om 9 uur waren we bij Dunnottar Castle, een tot ruïne vervallen kasteel bij het plaatsje Stonehaven. De ligging is spectaculair, op een landtong in zee. Hier werden ooit de Schotse kroonjuwelen bewaard. In de middag konden we Aberdeen verkennen.

Dag 8 Zaterdag 13 mei
De hele dag rondtoeren door het schitterende Cairngorms National Park, een natuurgebied in de oostelijke hooglanden, via Falls of Feugh naar Aboyne voor een rondje lokale markt dat hier eens per maand is. Door naar Crathie Kirk, vlakbij Balmoral Castle, waar de Britse Royal Family verblijft als het in Schotland is. De laatste stop is in het schilderachtige Braemar waar verschillende beken bijelkaar komen die de rivier de Dee vormen. De laatste avond in Aberdeen werd feestelijk afgesloten met een lokale zanger in de eetzaal van het restaurant.

Dag 9 Zondag 14 mei
Laatste reisdag door Schotland gaat van Aberdeen via Dundee, om de stad Edinburgh heen naar Newcastle upon Tyne waar we in de middag aankomen om aan boord van de Princess Seaways te gaan voor de oversteek terug naar Nederland. En ook het laatste diner buffet was weer uitstekend verzorgd.

Dag 10 Maandag 15 mei
Wederom een zeer rustige overtocht over een kalme Noordzee die ons rond 10 uur in de ochtend weer terug in IJmuiden brengt. Daar nemen we afscheid van degenen die hier hun auto geparkeerd hadden, opgehaald worden of verder reizen met OV. Dan het laatste deel van deze reis naar Duivendrecht en Arnhem.

Met een leuke groep van 44 mensen hebben we opnieuw genoten van Ongerept Schotland dat we in al haar schoonheid hebben gezien omdat we ongewoon prachtig ‘Schots’ weer hadden gedurende ons verblijf en wij door Marcel heel veilig rondgereden werden. 

Humphrey Rudolph

Fotoboek