Wijnproeverij Arnhem

Geplaatst op 05-04-2023  -  Categorie: Verslagen  -  Auteur: Humphrey en Ron

Wijnhuis Robbers & van den Hoogen, een bedrijf met een eeuwenoude traditie. Kwaliteit, daar draait het om. De wijnadviseurs werken samen met kleinschalige wijnboeren en chateaus in Frankrijk, Italië, Portugal en Chili. Genoeg om elke wijnliefhebber te overtuigen.

Op zaterdag 25 maart werden we door Theo ontvangen met een glas mousserende witte wijn uit Duitsland. Daarna begon de rondleiding door het magazijn van de wijnen, het leveren aan particulieren is nu de core bussiness van dit bedrijf. Vervolgens de imposante kelders in waar in het verleden eerst de wijn voor de rijping in vaten werd opgeslagen en vervolgens gebotteld. Dus veel gangen met oude wijnvaten, maar ook moderne wijntanks en de opslag van veel wijn van particulieren, die kunnen daar opslagruimte “huren”. In het Nederlands Wijnmuseum maakten we kennis met de bijzondere rijke geschiedenis van wijn. Vele facetten van de wijnbouw komen hier aan bod: de wijngaard, wijnstokken, wijnoogst, het kneuzen en persen van druiven, de gisting om uiteindelijk van een goed glas wijn te kunnen genieten.

Bij de proeverij kregen we steeds 2 glazen van dezelfde druif uit de oude en de nieuwe wereld om de contrasten te verkennen. We begonnen met een Franse Sauvignon Blanc tegen een Chileense, daarna een Franse Chardonnay tegen een Nieuw Zeelandse om af te sluiten met een Franse Syrah tegen een Chileense. Dit alles met een gevarieerd plateau charcuterie.

Het was genieten bij een oud familiebedrijf aan de Velperweg en een gemiste kans voor leden die in de buurt van Arnhem wonen.